Dades personals

La meva foto
Cornellà de Llobregat, Catalunya, Spain

divendres, 8 d’octubre del 2010

SISTEMA OPERATIU

1)Què és un sistema operatiu?
El sistema operatiu és el programa (o programari) més important d'un ordinador. Perquè funcionin els altres programes, cada ordinador d'ús general ha de tenir un sistema operatiu. Els sistemes operatius realitzen tasques bàsiques, tals com a reconeixement de la connexió del teclat, enviar la informació a la pantalla, no perdre de vista arxius i directoris en el disc, i controlar els dispositius perifèrics tals com a impressores, escàner, etc.
En sistemes grans, el sistema operatiu té fins i tot major responsabilitat i poder, és com un policia de tràfic, s'assegura que els programes i usuaris que estan funcionant al mateix temps no interfereixin entre ells. El sistema operatiu també és responsable de la seguretat, assegurant-se que els usuaris no autoritzats no tinguin accés al sistema. Els sistemes operatius proporcionen una plataforma de software a sobre, de la qual altres programes, anomenats aplicacions poden funcionar. Les aplicacions es programen para que funcionin a sobre d’un sistema operatiu particular, per tant, l’elecció del sistema operatiu determina les aplicacions que pots utilitzar.
2)Per a què serveix?
Les funcions del sistema operatiu són:
A) Gestionar la CPU i executar els programes: Aquesta funció és senzilla quan el sistema és monoprogramat ( només executa un procés al mateix temps, i aquest procés utilitza tots els recursos del sistema. El problema d'aquest sistemes és que es desaprofita moltíssim un recurs com la CPU. Si el procés està accedint a una impressora (operació E/S), en aquells moments la CPU es troba inactiva, quan podria estar sent aprofitada per un altre procés. També reben el nom de sistemes operatius monotasca.
És per aquest motiu que existeixen els sistemes operatius que no són monoprogramats i que permeten que un procés utilitzi la CPU mentre un altre realitza una operació E/S o qualsevol altra tasca per la qual no sigui necessari l’ús de la CPU. És a dir, són sistemes operatius que permeten que s'executi més d'un procés a l'hora. Dins d'aquests sistemes,podem fer tres divisions:
a) Multitasca: Qualsevol sistema operatiu que permeten que s’executi més d’un procés al mateix temps
b) Multiprogramats: És un sistema multitasca clàssic que protegeixen les zones de memòria utilitzats per un procés de manera que no puguin ser modificades per un altre procés. Són capaços de resoldre conflictes entre processos que vulguin utilitzar un mateix recurs o que es trobin preparats per començar la seva execució al mateix temps.
c) Multiprogramats de temps compartit: Permeten assignar una quantitat de temps d'execució a cada procés, de manera que tots el processos tinguin la possibilitat de començar a executar-se en una quantitat de temps acceptable un cop se'ls dóna l'ordre d'execució. Això és important en sistemes multiusuari, perquè, d'aquest manera s'evita allargar innecessàriament el temps d'espera entre el moment en que un usuari dóna una ordre, i aquesta comença a executar-se.
B) Gestionar la memòria principal: Un dels principals problemes, principalment en sistemes multiusuari i multiprogramats és el de tenir prou memòria principal (o sigui, RAM) per poder carregar els processos que s'executen i les dades que necessiten. En el cas de que el conjunt de tots els processos que s'executen, i les seves dades, excedeixi la quantitat de memòria principal de la qual disposa el sistema informàtic, llavors, el sistema operatiu ha de ser capaç de tenir sempre carregat en memòria principal aquelles parts del procés que s'han d'executar d'una manera més immediata, i ha de tenir guardades les dades que necessitarà el procés també d'una manera immediata, i en el cas de no trobar-se part del procés necessari o de les dades necessàries en memòria principal en un determinat moment, ha de ser capaç de buscar-les a la unitat d’emmagatzematge auxiliar (p.ex., el disc dur), carregar-les en memòria principal. i escollir quina part de les dades o el procés que es trobaven prèviament en memòria principal han de deixar el seu lloc.
C)Gestionar el E/S: El sistema opearitu facilita a l'usuari i als programes d'aplicació d’utilització dels dispositius d'entrada i sortida, com són per exemple el teclat o la impressora. També facilita als programadors d'aplicacions la realització de programes. Perquè d'aquesta manera, es poden oblidar de la manipulació d'aquests dispositius, deixant que sigui el S.O. qui s'encarregui d'aquesta tasca, i fent una crida al S.O. quan sigui necessari. La gestió del sistema d'E/S requereix:
a) Hardware à Interface CPU- Perifèric: Exemples serien els registres que controlen el port paral·lel o la controladora IDE per discs durs.
b) Software à  Divers: És un software (un conjunt de programes i dades) que s'afegeix al sistema operatiu (com si fos una ampliació) i que permet controlar un dispositiu E/S específic (un determinat model, d'una determinada marca d'impressores, per exemple).
3) Tipus de sistemes operatius
- Sistemes operatius WINDOWS XP: Windows XP és una línia de sistemes operatius produïts per Microsoft per l'ús en ordinadors personals, ordinadors que inclouen prestacions des de la llar i de negoci d'escriptori, ordinadors portàtils, mitjans de comunicació i centres multimédia. El nom "XP" és l'abreviatura de "experiència". Windows XP és el successor de Windows 2000 Professional i Windows Me, i és la primera versió orientada cap al consumidor del sistema operatiu fabricat per Microsoft per a ser construït amb el nucli i arquitectura de Windows NT. Windows XP va ser alliberat el 25 d'octubre de 2001, amb més de 400 milions de còpies en ús el gener de 2006, d'acord amb una estimació feta per per un analista d'IDC. Va ser succeït per Windows Vista, que va ser allibertat el 8 de novembre de 2006, i en tot el món per al públic en general el 30 de gener de 2007. Les vendes directes i OEM de Windows XP van aturar-se el 30 de juny de 2008. Microsoft va continuar venent XP a través del seu canal de sistemes (OEM petites que es venen amb ordinadors empotrats) fins al 31 de gener de 2009. XP es pot continuar existint des de fonts disponibles a través del seu inventari, o per la compra de Windows Vista Ultimate o Business i desqualificació a Windows XP

-Sistema operatiu Linux: Linux és un terme genèric que es refereix a l'ordinador Unix Sistema Operatiu basat en el nucli Linux. El seu desenvolupament és un dels exemples més destacats de la col·laboració de programari de codi lliure i obert; normalment tot el codi font es pot utilitzar, lliurement modificat i redistribuït, tant comercial com no comercial, per qualsevol persona sota els termes de la GNU GPL i altres llicències de programari lliure. Linux és principalment conegut pel seu ús en servidors, encara que es pot instal·lar en una àmplia varietat d'equips informàtics, que van des de dispositius encastats, telèfons mòbils i fins i tot alguns rellotges fins súper ordinadors. distribucions de Linux, instal·lat en els dos equips d'escriptori i portàtils, són cada vegada més comú en els últims anys. En resum, Linux s'ha convertit en un sistema operatiu que pot funcionar gairebé en qualsevol lloc per gairebé qualsevol persona.
-Sistema Operatiu MAC OS: Mac OS és dels sistemes operatius basats en gràfics d'usuari interfície desenvolupat per Apple Inc per a la seva línia de sistemes d'ordinadors Macintosh. El sistema operatiu Mac va ser introduït per primera vegada el 1984 amb la Macintosh original, generalment es refereix com el programari del sistema. Les primeres versions de Mac OS són compatibles només amb sistemes Macintosh basats en Motorola però Mac OS X, ha substituït el "Clàssic" Mac OS i és compatible amb PowerPC i processadors Intel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada