Dades personals

La meva foto
Cornellà de Llobregat, Catalunya, Spain

dilluns, 7 de febrer del 2011

MANUAL DE BONS USOS DIGITALS

≈ Ja controles? Accions d’un bon manteniment de l’ordinador


1.Còpies de seguretat


Les còpies de seguretat són còpies d’un fitxer o un conjunt de fitxers, que s’actualitzen periòdicament i que permeten restaurar les dades originals en el cas que hi hagués una pèrdua. Recomanació: guardar còpies dels arxius o carpetes en un llapis de memòria, per si l’ordinador patís un accident, poder recuperar els teus arxius més importants.


2. Robatoris


Els ordinadors portàtils són objectes de molt valor, i per això es tendeix a ser robades. Recomanacions: no mostrar exageradament el teu ordinador portàtil en públic, personalitzar-lo amb adhesius i papers, tenir cura de on es deixa, per no perdre’l de vista.


3. Usuaris i contrasenya


Els usuaris són un conjunt de números i lletres que identifiquen un usuari i que permet connectar-se a un servei línia.
La contrasenya és un codi secret format per caràcters alfanumèrics que ens permet accedir com a usuari a un sistema.
Recomanacions: inventa contrasenyes difícils de endevinar utilitzant signes,números i lletres; no demanis ni donis la contrasenya a capa amic, es una cosa personal i secreta; tanca sempre la sessió quan acabis; desmarca l’opció de “recordar contrasenya” e ordinadors públics per evitar que una persona que vingui després es pugui ficar al teu usuari; no indiquis la teva data de naixement en la contrasenya i utilitza àlies en comptes del teu nom o cognom.


4.Virus


Un virus es un programa que s’introdueix en el teu ordinador, que pot , que pot perjudicar el sistema informàtic i el funcionament i es pot transmetre independentment. Recomanacions: comprova que l’antivirus estigui sempre actiu, no desactivis el tallafocs ni el antivirus en cap moment, no obris arxius adjunts de contactes desconeguts, algunes descàrregues P2P poden ser una via de accés de virus.


5.Bateria


És un aparell que permet subministrar electricitat gràcies a que acumula càrrega elèctrica, així o cal que estigui connectat a cap corrent elèctric. Recomanacions: quan carreguis la bateria, fes-ho fins al 100%, mantenir el portàtil endollat a la bateria el màxim temps possible i en especial quan s’està utilitzant l’aparell.


6.Funda


L’ordinador portàtil cal protegir-lo amb la seva funda, per evitar fer-ho malbé. Recomanacions: sempre que hagis de desplaçar-te amb el ordinador i quan acabis de utilitzar-lo, fica-ho a la funda corresponent; has de pensar i tenir en compte que encara que estigui dintre d’una funda, l’ordinador pot rebre cops igualment,ves amb compte.


≈ Sigues legal! Aspectes legals i de protecció de la propietat intel•lectual

7.Actituds i valors del món i la vida digitals


Dret d’autor: drets morals que té una persona, que és l’autora música,pel•lícules i textos publicats a Internet. En el cas de que aquestes músiques, pel•lícules o textos s’utilitzin , això implicarà un cost o autorització expressa del autor.
Cpyright: reflecteix la possessió del dret d’explotació i només el pot fer constar el titular d’aquest dret. El Copyright es representa amb aquest símbol: ©. Recomanacions: cal vigilar que copiem o baixem d’Internet, sinó volem cometre un delicte, perquè la majoria de textos etc tenen drets d’autor; per baixar i utilitzar materials sense perill, cerca obres amb llicencia Creative Commons


8.Descàrregues

Una descàrrega és una transferència de fitxers des de un servidor al nostre ordinador.
P2P: és la xarxa d’ordinadors on els usuaris intercanvien fitxers ubicats en una carpeta concreta, ve a dir, que és el lloc on fem les nostres descàrregues Exemple(Emule, Napster,Bittorrent...) Recomanacions: quan descarreguis o et baixis material fes-ho només en llocs de confiança; les xarxes P2P poden ser utilitzades per entrar al nostre ordinador sense que nosaltres ho sapiguem, és un dels llocs per on es fiquem els spam; el fet de baixar-se fitxers o intercanviar-los pero via de una xarxa P2P implica una vulneració de drets d’autor d’aquests fitxers.


≈ Passo de mals rotllos! Comportament poc saludable i gens desitjable digitalment


9.Ciberassetjament( Ciberbulling o E-bulling)


El ciberassetjament és l’ús d’Internet, el telèfon mòbil o els videojocs per humiliar, agredir, maltractar, difamar, insultar, amenaçar o desprestigiar companys o persones conegudes d’una edat semblant. Succeeix en xats, fòrums,SMS, blocs, fotoblocs, jocs en línia, videojocs virtuals, el nostre espai o converses de missatgeria instantània. També pot succeir sense saber que ho som mentre que algú utilitza coneixements informàtics i es fica al teu ordinador, i copiar fitxers,manipular la càmera web o agafant contrasenyes. Exemples de ciberassetjament (suplantació de la personalitat, atac a la intimitat, amenaces,fotos...)

10.Ciberassetjament a menors (Grooming)


És un terme anglès que s’utilitza per descriure pràctiques en línia de adults per guanyar-se la confiança d’un o d’una menor fingint empatia, tendresa, falsa simpatia, etc, amb unes finalitats fraudulentes i sovint il•legals. Normalment aquest fet està relacionat amb obtenir imatges i vídeos dels menors i amb la pornografia infantil. Recomanacions: has de anar amb compte amb les fotos i vídeos personals, ja que mai saps qui pot fer ús i que pot fer; desactiva la webcam quan no la facis servir, no et deixis enganya per correus que et permetin miracles, no acceptis cap xantatge a la xarxa, i si et trobes en una situació similar consulta als teus pares

11. Missatges Ham(Trolling)


És un terme anglès que defineix el comportament d’aquelles persones que escriuen missatges provocadors a la xarxa (correu electrònic, xats, xarxes socials) de manera intencionada i amb la finalitat de trobar polèmica.

12.Griefing


El griefing és un terme anglès que serveix per definir el comportament d’algú que perjudica de manera intencionada a algun jugador en concret.

≈ Connecta’t,però vigila! Aprofita la xarxa per informar-te i comunicar-te,però fes-ho amb seny

13. Navegació i correu electrònic


Navegador: és un programa informàtic que permet moure’s pels diferents serveis o conjunts informàtics per un sistema o aplicació.
Finestres emergents o Pop ups: es la finestra que surt automàticament sobreposada a la finestra activa.
Galetes o cookies: fitxers que contenen informació sobre les pautes de navegació i les preferències d’un internauta que visita una pàgina web, aquests fitxers els envia el servidor al disc dur de l’ordinador de l’internauta mitjançant el navegador.
Tallafoc o firewall: programa que t’avisa de possibles programes que et poden danyar l’ordinador i et protegeix davant els estafadors que hi vulguin entrar.
Correu electrònic: aplicació per mitjà de la qual es poden enviar i rebre missatges.
Recomanacions: esborra les galetes emmagatzemades en el teu navegador web, llegeix abans de clicar, navega per webs segures, recorda que no tota la informació d’Internet és correcta i ben intencionada, obre només els missatges de persones que coneguis i esborra la resta, si trobes continguts que poden ser perillosos no intentis investigar pel teu compte i avisa els teus pares.

14.Missatgeria instantània

Xat: és la comunicació escrita que es duu a terme simultàniament i en temps real entre dues persones mitjançant Internet.
Missatgeria instantània: comunicació escrita en temps real on l’usuari ha d’haver instal•lat prèviament un programa i només es pot comunicar amb la seva llista de contactes. Recomanacions: sigues crític a l’hora d’acceptar un nou contacte al teu messenger; no deixis que una situació com la de que una persona et falti al respecte es repeteixi; controla el temps, no deixis que els xats o xarxes socials ocupin tot el teu temps d’oci.


15.Xarxes socials


Xarxa social: conjunt de persones vinculades a un mateix grup d’Internet, que tenen en comú el fet de compartit diferents tipologies de continguts, ja siguin personals,professionals, audiovisual,etc. Les xarxes socials et permeten conèixer gent nova i tenir amics arreu del món.
Recomanacions: no acceptis amistats de desconeguts;inventa contrasenyes difícils i fer servir un àlies que només coneguin els teus amics; no comparteixis les dades més personals com ara telèfon, adreça o cognoms; abans de penjar una imatge o publicar una cosa a la xarxa pensa-t’ho bé; si algú et molesta en alguna xarxa social, avisa els teus pares o tutors; no quedis amb persones que només coneguis via xarxa social.

 
OPINIÓ PERSONAL:


Em penso que tot el que he comentat anteriorment son coses que passen a la vida quotidiana, s’ha d’anar molt en compte i sobretot saber navegar a Internet, perquè mai saps qui pot estar a l’altra banda de l’ordinador. Internet pot ser molt útil i segur sempre i quan el sabem utilitzar. Per cada programa, pàgina web o lloc d’Internet hi ha una sèrie de consells o recomanacions que s’haurien de tenir en compte, així tot seria molt més fàcil, i no hi hauria tants perills i problemes a les xarxes.